Klinik for Vækst og Reproduktion, Afsnit 5064  
Blegdamsvej 9, 2100 København Ø  
 
 Laboratorievejledning
EPC00069   S-— Luteiniserende Hormon NPU02618 
Synonymer:LH
Beskrivelse:Luteiniserende hormon (LH) syntetiseres og secerneres af de basofile celler i adenohypofysen. LH er et glycoprotein, der består af to polypeptid kæder. LHs hovedfunktion er at stimulere syntesen af steroidhormoner i gonaderne.
Hos kvinder fremmer LH ægløsning og inducerer dannelsen af corpus luteum. LH stimulerer også produktionen af østrogener og progesteron i corpus luteum. LH-sekretionen er hos kvinder reguleret via både negative og positive feedback-mekanismer, der involverer østrogener og progesteron. Kvinder i den fertile alder secernerer LH i et cyclusrelateret mønster.
Hos mænd stimulerer LH de interstitielle celler (Leydig celler) i testis til produktion af testosteron. LH-sekretionen nedreguleres hos mænd af testosteron via en negativ feedback-mekanisme.
Inden for de første 3-4 måneder efter fødslen har både drenge- og pigebørn noget forhøjede LH-værdier pga. en midlertidig aktivering af hypofyse-gonade aksen. Herefter falder gonadotropinsekretionen igen til det meget lave niveau, der ses hos det præpubertale barn på trods af et lavt niveau af kønssteroider. Under puberteten øges gonadotropinsekretionen igen, hvilket igen medfører en øget produktion af steroidhormon og inhibin i gonaderne.
Prøvetagningsrør:tørglas eller gelglas
 Prøver kan fremsendes alle ugens dage. Svartid fra modtagelse af prøve: 1-3 uger.
Præanalytisk (patient):Forberedelse af patient: Ingen kendte særlige forholdsregler.
Præanalytisk (prøve):Prøven er holdbar ved stuetemperatur i op til 6 dage som ikke-afpipetteret serum (i gelglas eller i glas uden tilsætning) eller i op til 6 dage som afpipetteret serum. Ved længere tids opbevaring skal serum fryses.
Analyseringshyppighed:1 gang ugentligt
Referenceinterval:Referencematerialet indbefatter ca. 800 normale børn og unge mellem 5 og 20 år gamle, der er undersøgt mht. højde, vægt og pubertetstrin, samt ca. 1700 voksne i alderen 20 - 80 år. Referencematerialet er inddelt i alder og køn
Ringegrænser:Ikke relevant
Henvisning:Rigshospitalet, Afdeling for Vækst og Reproduktion, Hormonlaboratoriet
Rigshospitalet,
Hormonlaboratoriet, Afd for Vækst og Reproduktion
Akkrediteret: Ja
  [Vis Datablad]