Klinik for Vækst og Reproduktion, Afsnit 5064  
Blegdamsvej 9, 2100 København Ø  
 
 Laboratorievejledning
EPC00067   S-— Follikelstimulerende hormon, follitropin (ATELLICA ) NPU21567 
Beskrivelse:Follikelstimulerende hormon (FSH) syntetiseres og secerneres af de basofile celler i adenohypofysen. FSH er et glycoprotein, der består af to polypeptidkæder. Hos kvinder stimulerer FSH follikelmodning i gonaderne. FSH-sekretionen er hos kvinder reguleret via en negativ feedbackmekanisme, der involverer østrogener og inhibin, og serum FSH-koncentrationen hos kvinder i den fertile alder varierer i et cyclusrelateret mønster. Hos mænd stimulerer FSH spermatogenesen. FSH-sekretionen hos mænd nedreguleres af inhibin og testosteron.
Inden for de første 3-4 måneder efter fødslen har både drenge og piger noget forhøjede FSH-værdier pga. en midlertidig aktivering af hypofyse-gonade aksen. Herefter falder gonadotropin-sekretionen igen til det meget lave niveau, der ses hos det præpubertale barn på trods af et lavt niveau af kønssteroider. Under puberteten øges gonadotropin-sekretionen igen, hvilket efterfølgende medfører en øget produktion af steroidhormon og inhibin i gonaderne.
Prøvetagningsrør:Gelglas eller tørglas
 Prøver kan fremsendes alle ugens dage. Svartid fra modtagelse af prøve: 1-3 uger.
Præanalytisk (patient):Forberedelse af patient: Ingen kendte særlige forholdsregler.
Præanalytisk (prøve):Prøven er holdbar ved stuetemperatur i op til 9 dage som afpipetteret serum eller ved stuetemperatur i op til 7 dage som ikke-pipetteret serum (serum med gel). Ved længere tids opbevaring skal serum fryses.
Analyseringshyppighed:To gange ugentligt
Referenceinterval:Referencematerialet er baseret på måling af FSH (Delfia med efterfølgende korrektion) på 3144 raske drenge og mænd samt 3274 raske piger og kvinder.
Ringegrænser:Ikke relevant
Rigshospitalet,
Hormonlaboratoriet, Afd for Vækst og Reproduktion
Akkrediteret: Ja
  [Vis Datablad]