Klinik for Vækst og Reproduktion, Afsnit 5064  
Blegdamsvej 9, 2100 København Ø  
 
 Laboratorievejledning
EPC00069   S-— Luteiniserende Hormon (ATELLICA ) NPU02618 
Synonymer:LH
Beskrivelse:Luteiniserende hormon (LH) syntetiseres og secerneres af de basofile celler i adenohypofysen. LH er et glycoprotein, der består af to polypeptid kæder. LH’s hovedfunktion er at stimulere syntesen af steroidhormoner i gonaderne. Hos kvinder fremmer LH ægløsning og inducerer dannelsen af corpus luteum. LH stimulerer også produktionen af østrogener og progesteron i corpus luteum. LH-sekretionen er hos kvinder reguleret via både negative og positive feedback-mekanismer, der involverer østrogener og progesteron. Kvinder i den fertile alder secernerer LH i et cyclusrelateret mønster. Hos mænd stimulerer LH de interstitielle celler (Leydig celler) i testis til produktion af testosteron. LH-sekretionen nedreguleres hos mænd af testosteron via en negativ feedback-mekanisme. Inden for de første 3-4 måneder efter fødslen har både drenge og piger noget forhøjede LH-værdier pga. en midlertidig aktivering af hypofyse-gonade aksen. Herefter falder gonadotropin-sekretionen igen til det meget lave niveau, der ses hos det præpubertale barn på trods af et lavt niveau af kønssteroider. Under puberteten øges gonadotropin-sekretionen igen, hvilket igen medfører en øget produktion af steroidhormon og inhibin i gonaderne.
Prøvetagningsrør:Gelglas eller tørglas
 Prøver kan fremsendes alle ugens dage. Svartid fra modtagelse af prøve: 1-3 uger.
Præanalytisk (patient):Forberedelse af patient: Ingen kendte særlige forholdsregler.
Præanalytisk (prøve):Prøven er holdbar ved stuetemperatur i op til 9 dage som afpipetteret serum eller ved stuetemperatur i op til 7 dage som ikke-pipetteret serum (serum med gel). Ved længere tids opbevaring skal serum fryses.
Analyseringshyppighed:To gange ugentligt
Referenceinterval:Referencematerialet er baseret på måling af LH (Delfia) på 3144 raske drenge og mænd samt 3274 raske piger og kvinder.
Ringegrænser:Ikke relevant
Henvisning:Rigshospitalet, Afdeling for Vækst og Reproduktion, Hormonlaboratoriet
Rigshospitalet,
Hormonlaboratoriet, Afd for Vækst og Reproduktion
Akkrediteret: Ja
  [Vis Datablad]