Klinik for Vækst og Reproduktion, Afsnit 5064  
Blegdamsvej 9, 2100 København Ø  
 
 Laboratorievejledning
EPC00073   S-— Testosteron (ACCESS) NPU03543 
Beskrivelse:Hos mænd syntetiseres testosteron hovedsageligt af Leydigcellerne i testiklerne. Dets syntese og sekretion reguleres af LH fra hypofysen. Testosteron stimulerer udviklingen af de mandlige kønsorganer og de sekundære kønskarakterer via omdannelse til dihydrotestosteron samt vækst og modning af knogler.
Kvinder har normalt en meget lav serum-testosteronkoncentration, som stammer fra binyrerne, ovarierne og perifer metabolisme af steroidhormoner (hovedsageligt androstendion).
Cirkulerende testosteron er hovedsageligt bundet til SHBG (sexual-hormon-bindende-globulin) og med lavere affinitet, til serum-albumin. Kun ubundet testosteron er biologisk aktivt. Ved samtidig måling af SHBG kan "frit androgen index" beregnes som mol testosteron/mol SHBG x 100. Frit androgen index er et indirekte mål for mængden af ubundet, og dermed aktivt, testosteron i serum.
En bestemmelse af stigningen i serum-testosteron efter stimulation med hCG giver information om Leydigcelle-funktionen. Manglende stigning i testosteron efter hCG-stimulation er således foreneligt med en primær gonadeinsufficiens eller anorchia.

Prøvetagningsrør:Tørglas eller gelglas
 Prøver kan fremsendes alle ugens dage. Svartid fra modtagelse af prøve: 1-3 uger
Præanalytisk (patient):Forberedelse af patient: Ingen kendte særlige forholdsregler.
Præanalytisk (prøve):Prøven er holdbar ved stuetemperatur i op til 6 dage som ikke-afpipetteret serum (i gelglas) eller i op til 8 dage som afpipetteret serum. Ved længere tids opbevaring skal serum fryses.
Analyseringshyppighed:To - fire gange ugentligt
Referenceinterval:Referencematerialet indbefatter ca. 800 normale børn og unge i alderen 5 - 20 år, der er undersøgt mht. højde, vægt og pubertetstrin, samt ca. 1700 voksne i alderen 20 - 80 år. Referencematerialet er inddelt i alder og køn.
Ringegrænser:Ikke relevant
Rigshospitalet,
Hormonlaboratoriet, Afd for Vækst og Reproduktion
Akkrediteret: Ja
  [Vis Datablad]