Klinik for Vækst og Reproduktion, Afsnit 5064  
Blegdamsvej 9, 2100 København Ø  
 
 Laboratorievejledning
EPC00067   S-— Follikelstimulerende hormon, follitropin
Omfatter:
S-—Follikelstimulerende hormon, follitropin      (NPU21567)
Beskrivelse:Follikelstimulerende hormon (FSH) syntetiseres og secerneres af de basofile celler i adenohypofysen. FSH er et glycoprotein, der består af to polypeptidkæder. Hos kvinder stimulerer FSH follikelmodning i gonaderne. FSH-sekretionen er hos kvinder reguleret via en negativ feedbackmekanisme, der involverer østrogener og inhibin, og serum FSH-koncentrationen hos kvinder i den fertile alder varierer i et cyclusrelateret mønster.
Hos mænd stimulerer FSH spermatogenesen. FSH-sekretionen hos mænd nedreguleres af inhibin og testosteron.
Inden for de første 3-4 måneder efter fødslen har både drenge- og pigebørn noget forhøjede FSH-værdier pga. en midlertidig aktivering af hypofyse-gonade aksen. Herefter falder gonadotropin sekretionen igen til det meget lave niveau, der ses hos det præpubertale barn på trods af et lavt niveau af kønssteroider. Under puberteten øges gonadotropinsekretionen igen, hvilket efterfølgende medfører en øget produktion af steroidhormon og inhibin i gonaderne.
Prøvetagningsrør:Gelglas eller tørglas
 Prøver kan fremsendes alle ugens dage. Svartid fra modtagelse af prøve: 1-3 uger.
Præanalytisk (patient):Forberedelse af patient: Ingen kendte særlige forholdsregler.
Præanalytisk (prøve):Prøven er holdbar ved stuetemperatur i op til 6 dage som ikke-afpipetteret serum (i gelglas eller i glas uden tilsætning) eller i op til 6 dage som afpipetteret serum. Ved længere tids opbevaring skal serum fryses.
Analyseringshyppighed:1 gang ugentligt
Referenceinterval:Referencematerialet indbefatter ca. 800 normale børn og unge i alderen 5 - 20 år, der er undersøgt mht. højde, vægt og pubertetstrin, samt ca. 1700 voksne i alderen 20 - 80 år. Referencematerialet er inddelt i alder og køn.
Ringegrænser:Ikke relevant
Rigshospitalet,
Hormonlaboratoriet, Afd for Vækst og Reproduktion
Akkrediteret: Ja
  [Vis Datablad]