Klinik for Vækst og Reproduktion, Afsnit 5064  
Blegdamsvej 9, 2100 København Ø  
 
 Laboratorievejledning
EPC00071   S-— Sexhormonbindende globulin (ACCESS) NPU03419 
Synonymer:SHBG
Beskrivelse:SHBG er et plasma-glycoprotein, som primært syntetiseres i leveren. SHBG har et enkelt, højaffint bindingssted specifikt for steroidhormonerne. Kun kønshormoner, der ikke er bundet til SHBG, menes at være biologisk aktive. SHBG koncentrationen er således en bestemmende faktor for forholdet mellem frit, aktivt kønshormon og bundet kønshormon i cirkulation. Ved samtidig måling af testosteron vil "frit androgen index" beregnes som mol testosteron/mol SHBG x 100. Frit androgen index er et indirekte mål for mængden af ubundet, og dermed aktivt, testosteron i serum.
Bestemmelse af SHBG kan give vigtig information i udredningen af reproduktiv dysfunktion og manifestation af patologisk androgen aktivitet.

Prøvetagningsrør:Tørglas eller gelglas
 Prøver kan fremsendes alle ugens dage. Svartid fra modtagelse af prøve: 1-3 uger.
Præanalytisk (patient):Forberedelse af patient: Ingen kendte særlige forholdsregler.
Præanalytisk (prøve):Prøven er holdbar ved stuetemperatur i op til 6 dage som ikke-afpipetteret serum (i gelglas eller i glas uden tilsætning) eller i op til 8 dage som afpipetteret serum. Ved længere tids opbevaring skal materialet fryses.
Analyseringshyppighed:To-fire gange ugentligt
Referenceinterval:Referencematerialet indbefatter 1431 drenge og mænd og 1178 piger og kvinder i alderen 5 - 80 år. Referencematerialet er inddelt i alder og køn.
Ringegrænser:Ikke relevant
Rigshospitalet,
Hormonlaboratoriet, Afd for Vækst og Reproduktion
Akkrediteret: Ja
  [Vis Datablad]